Krijtverf aanbrengen

Krijtverf aanbrengen

Het aanbrengen van krijtverf is leuk en niet moeilijk. Toch is hier soms nog wat onduidelijkheid over. Dit komt voornamelijk omdat de termen krijtverf, white-wash en kalkverf nogal eens door elkaar heen worden gebruikt. In dit artikel ga ik je vertellen hoe je op de juiste manier krijtverf moet aanbrengen. Want wat is het leuk om zelf (oude) brocante meubelen op te knappen en zo een tweede kans te geven!


Krijtverf van Style & Colore is een watergedragen dekkende verf. De verf bevat veel pigment en heeft een hoge viscositeit van 3.5. Dit houdt in dat de verf wat dikker is waardoor het niet zo uitvloeit als reguliere hoogglans en zijdeglans producten. De kwaststrepen blijven zichtbaar voor een nostalgisch effect. Ook is de verf al goed dekkend bij de 1e laag.
Een groot voordeel van krijtverf is dat het zeer snel droogt. Na circa 10 minuten is de verf stofdroog en na ongeveer een uur is het door en door droog. Hierdoor kun je dus lekker snel doorwerken.
Je kunt krijtverf aanbrengen op heel veel houten ondergronden zoals; kasten, bedden, trappen en lambrisering.


Wel of niet schuren?

Veel krijtverven pretenderen dat het niet nodig is om te schuren. Toch wil ik je adviseren om dit toch te doen. Kaal schuren van het oppervlak is overigens niet nodig. Door de ondergrond licht op te schuren krijgt de verf meer grip en worden eventuele oneffenheden vlak geschuurd. Hierdoor heeft u veel langer plezier van uw kunstwerk.


Krijtverf aanbrengen, hoe doe je dat?

Krijtverf is een enigszins poreus product, het sluit niet de gehele ondergrond af. Hierdoor is het geschikt voor verschillende verftechnieken. Om een mooi authentiek effect te creëren gebruik je een kwast. Hiermee kun je de verf glad aanbrengen of juist opzettelijke een streperig effect creëren.
Je kunt de verf ook aanbrengen met een roller. Hiermee zal er geen streperig effect ontstaan. Het is ook mogelijk om met een roller de verf vlot aan te brengen en te verdelen en daarna nog na te strijken met een kwast. Op deze manier voorkom je het “sinaasappel effect” en kun je toch nog een streperig effect creëren.


Wanneer je krijtverf gaat aanbrengen op oppervlakten als trappen en tafelbladen is het belangrijk om de verf te overlagen met de matte sealer van Style & Coloré. Dit zorgt ervoor dat de verf verhard wordt waardoor het minder slijtage oploopt terwijl het nostalgische uiterlijk wordt behouden.


Een eenvoudig stappenplan

Nu je wat voorkennis hebt opgedaan volgt hier een kort en bondig stappenplan waarmee je snel aan de slag kan.


Benodigdheden:


Stap voor stap krijtverf aanbrengen

 1. Inspecteren
  Inspecteer het oppervlak Bekijk het te bewerken oppervlak. Bereken hoeveel verf je nodig denkt te hebben en zet de juiste hoeveelheid klaar. Is het een oppervlak die veel belast gaat worden zoals een tafel of een trap? Zet dan ook de matte sealer klaar

 2. Ondergrond afdekken
  Bedek de ondergrond Dek de ondergrond af met oude lakens of kranten.

 3. Schuren
  Schuur het oppervlak lichtjes op Schuur lichtjes het oppervlak op zodat er een betere hechting zal ontstaan

 4. Schoonmaken en ontvetten
  Ontvet het te bewerken object Maak alles stofvrij en ontvet het oppervlak met een ontvetter

 5. Schilderen
  Nu kun je de krijtverf aanbrengen Nu de voorbereidingen klaar zijn kun je beginnen met de krijtverf aanbrengen. Na circa 10 min is de verf al stofdroog en na circa 1 uur door en door droog.

 6. Wanneer de verf door en door droog is breng je de matte sealer aan.

 7. Na circa 1 uur is de matte sealer droog en is je kunstwerk klaar!

 8. eindresultaat als de krijtverf is aangebracht

Heeft dit artikel je verder geholpen en heb je een prachtig kunstwerk gemaakt met krijtverf van krijtverf Kopen? Stuur dan een e-mail naar info@krijtverfkopen.nl met foto’s van het resultaat. We ben zeer benieuwd naar de resultaten.