Muurverf kleur kiezen, hoe kies je de juiste?

Muurverf kleuren kiezen

De juiste muurverf kleur kiezen kan lastig zijn, maar na het lezen van dit artikel zal het je een stuk gemakkelijker afgaan.
Een goede basis in je interieur is sfeer bepalend. Hierbij zijn de kleuren van de muren natuurlijk enorm belangrijk. Natuurlijk is het mogelijk om met accessoires wat extra swung te geven aan een ruimte, maar op het moment dat de basis niet goed voelt is dat een hele lastige taak.

Voordat je begint aan het verven van een wand, muur of plafond zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden wanneer je muurverf kleuren gaat kiezen.
Het is belangrijk jezelf een aantal vragen te stellen zodat je niet overhaast begint waardoor je het risico loopt dat het eindresultaat tegenvalt. Wanneer je de volgende punten opvolgt zal het allemaal een stuk makkelijker gaan en bereid je jezelf goed voor.


Maak een handige lijst

Het is handig om een lijst te maken van de elementen die je wil gaan schilderen én de elementen in je huis waar je aan vast zit, welke je niet kan schilderen. Het uiteindelijke resultaat moet natuurlijk wel matchen met deze vaste elementen. Met vaste elementen in je huis kan je denken aan de keuken, de vloer, de raambekleding enz.


Bekijk de licht inval van de kamer

Daarnaast bekijk je de inval van het licht. Kleuren kunnen door de inval van het licht een heel andere dimensie krijgen.
Kijk of er direct (zon)licht op je muur schijnt. Hierbij speelt de grote van de ramen een belangrijke rol. Ook de positie van de ruimte kan meespelen. Een kamer op de zuidkant van je huis wordt heel anders belicht dan een ruimte op de noordzijde.
Een kamer met veel lichtinval kan best geverfd worden in een donkere tint omdat je veel (zon)licht hebt. Je houdt daardoor voldoende licht om bijvoorbeeld de krant te lezen.
Als een kamer weinig lichtinval heeft zal het vaak verstandiger zijn om lichte muurverf kleuren te kiezen. Je kan natuurlijk wel kiezen voor een donkere muurverf kleur, alleen zal je dan op een sombere dag al snel kunstlicht nodig hebben om je dagelijkse bezigheden te doen.


Muurverf kleuren

Hou rekening met de functie van de ruimte.

Bedenk welke functie de ruimte heeft. Is de ruimte bedoeld om te relaxen, te studeren of is het een speelkamer of een hal.
Een studeer kamer moet rust uitstralen, het moet je niet teveel prikkels geven zodat de focus op het studeren ligt.
Een hal of een speelkamer mag juist best uitbundig zelfs een beetje gek zijn, denk hierbij aan verschillende kleurtinten of zelfs patronen.


Het effect van kleuren

Kleuren hebben een enorme invloed op onze emoties. Zo staat blauw voor kalmte en rust. Donkerblauw stimuleert helder denken en versterkt de mentale ontwikkeling. Wil je een kleur die je creativiteit en inspiratie bevorderd? Dan is turquoise de perfecte kleur. Geel verwijst naar de zon en is verwarmend, sprankelend en stimulerend. Gele tinten stimuleren de concentratie en verbeteren het “out of the box” denken.
Rood staat voor liefde en energie! Het zorgt voor meer doorzettingsvermogen en actie maar wees hier voorzichtig mee. Teveel rood kan zorgen voor onrust en het kan je moe maken en je kunt er zelfs hoofdpijn van krijgen.

Zoals je kunt lezen kan de juiste kleur keuze vele voordelen bieden en het is dus belangrijk om hier goed over na te denken.


De ruimte goed benutten

Met de juiste kleuren kun je ook je ervaring van de ruimte enorm beïnvloeden. Bekijk de ruimte dus goed en bedenk wat je wilt bereiken. Wil je juist een kleinere knusse ruimte creëren of juist vrijheid en ruimte.
Donkere kleuren absorberen licht waardoor een ruimte kleiner lijkt, terwijl lichte kleuren de ruimte vergroten door het weerkaatsen van het licht.
Een lichte ruimte met een gekleurd plafond krijgt een verlagend effect, de muren lijken minder hoog en de wanden lijken breder. Op het moment dat je 2 wanden verft met wat donkerdere kleuren komen die wanden op je af, de ruimte lijkt kleiner.


Wanneer de bovenstaande punten zijn behandeld is het vaak niet zo lastig meer om een goede muurverf kleur te kiezen. Ik wens je dan ook veel klusplezier en ben benieuwd naar de resultaten.