Het verschil tussen krijtverf en kalkverf

Het verschil tussen krijtverf en kalkverf

De termen krijtverf en kalkverf worden vaak door elkaar gehaald. Mensen weten veelal het verschil tussen krijtverf of kalkverf niet. Dit terwijl het toch echt twee verschillende producten zijn.

In dit artikel wil ik jullie graag het verschil uitleggen en daarmee de verwarring wegnemen.
Het belangrijkste verschil tussen kalkverf en krijtverf is dat krijtverf een egaal effect geeft terwijl kalkverf een gevlekt effect geeft. Tevens is kalkverf kwetsbaarder.


Bestandsdelen

Krijtverf is een verfproduct dat zich sterk onderscheidt van andere verfsoorten door de natuurlijke pigmenten en toevoeging van krijt. Maar zoals de naam misschien doet denken zit niet in ieder merk ook daadwerkelijk krijt verwerkt. De naam is meer gebaseerd op het uiterlijk de matte, en poederachtige uitstraling.

Kalkverf is natuurproduct en bevat daadwerkelijk gebluste kalk als bindmiddel. Ook het pigment is ecologisch verantwoordt. Producten die zich aan deze richtlijnen houden mogen zich kalkverf noemen.


Verschil toepassingen krijtverf en kalkverf

Het verschil van krijtverf en kalkverf zit ook in de toepassing van de twee producten. Krijtverf wordt veel gebruikt voor het opknappen of verfraaien van meubels zals; kasten, tafels, krukjes, bedden, trappen, lambrisering etc. De verf is geschikt voor verschillende decoratieve verftechnieken en geeft een antiek/authentieke uitstraling.

Kalkverf wordt veelal gebruikt op wanden en muren en is niet geschikt om te gebruiken op meubels. Het geeft een wolkerig en levendig effect. Kalkverf wordt vaak toegepast in keukens en badkamers. Doordat het de poriën niet afdicht kan de muur blijven ademen en is het schimmel en bacterie werend.


Verwerking

Kalkverf of krijtverf zijn beide goed te verwerken met een kwast of roller. Wanneer je een kwast gebruikt blijft de strijkrichting van de haren zichtbaar, dit kan in combinatie met de matte look een mooie nostalgische uitstraling creëren. Wanneer je liever niet wil dat de strijkrichting zichtbaar blijft kun je beter een roller gebruiken.


Nadelen van kalkverf

Kalkverf is een prachtig product om sfeer mee te creëren. Toch kleven er wat nadelen aan.
Kalkverf kun je niet zomaar overschilderen met een synthetische verf. Wanneer je eenmaal kiest voor kalkverf is het lastig om nog eens over te schakelen op een ander product. Ook is deze ecologische verf gevoeliger voor vuil, doordat de poriën in de muur open blijven neemt het makkelijker vuil en vet op. Om deze reden hebben wij er voor gekozen om het alternatief “muurverf kalkmat” in plaats van kalkverf aan te bieden. Muurverf kalkmat is geïnspireerd op het uiterlijk van kalkverf maar heeft deze nadelen niet.


Als het goed is, is het verschil tussen krijtverf en kalkverf nu duidelijk. Mocht je nog verdere vragen hebben, of graag advies of informatie over een van onze producten willen. Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

De krijtverf en muurverf kalkmat van Krijtverf Kopen zijn verkrijgbaar in 20 prachtige kleuren. Wilt u eerst graag een indruk over hoe de verf er uit ziet? Bestel dan onze krijtverf kleurenkaart voor maar €2,50 of onze krijtverf proefverpakking van 100ml voor maar €5,00.